مطالعه و بررسی باستان شناسی و معماری تپه قلعه خان سملقان خراسان شمالی در قالب pdf در 40 صفحه (قابل کپی به word)
*این فایل به جهت صرفه جویی در پرینت به صورت فشرده تنظیم شده و هر دو صفحه در یک صفحه چیدمان شده است. در اصل فایل 80 صفحه بوده است.
روستاي قلعه خان در شهرستان مانه و سملقان به مركزيت آشخانه در استان خراسان شمالي واقع است . در ميان خانه هاي بافت قديمي اين روستا تپه اي باستاني وجود دارد. بر اساس پژوهش هاي باستان شناختي، اين تپه به طور متناوب از 6000 ق. م تا تقريباً 60 سال قبل (حدود 8000 سال) محل سكونت گروه هاي انساني دردوره هاي مختلف بوده است.
ارتفاع عمدة تپة باستاني قلعه خان، سازه اي متعلق به دورة تاريخي است. سازهاي با پلان كلّي گرد يا شش ضلعي كه روي
بقاياي پيش از تاريخي تپه پي افكنده شده است. سازه احتمالاً در دورة اشكانيان ساخته شده و در دورة ساساني تجديد بنا شده است . در طول دورة اسلامي، به طور متناوب از بخش هاي داخلي سازه استفاده مي شده است .در نزديكي (حدود يك كيلومتري) تپه گچ بري هايي احتمالاً متعلق به بنايي رسمي از دورة ساساني شناسايي شد.
استقرار قلعه خان در شرق شمالي ايران در دشت سملقان و در مركز روستايي به همين نام، درفاصلة حدوداً 23 كيلومتري غرب شهر آشخانه (مركز شهرستان مانه و سملقان) قرار دارد.
شكل امروزي هستة اصلي اثر شبيه استوانه اي تقريباً گرد است كه ديواره هاي آن از تمام جوانب به صورت تقريباً عمودي
(برش) قابل مشاهده است. در نتيجه لايه هاي فرهنگي و ساختارهاي معماري در برشهاي عمودي اطراف اثر مشهود است.
دامنه هاي غربي، شمالي و شرقي تپه به وسيلة ساكنين محل در گذشته (دهه 1350 .ه.ش) به گونه اي خاكبرداري شده كه ارتفاع ديواره ها در آن بيش از شش متر است. در ميان خانه هاي مسكوني روستاي معاصر، برجستگي هاي بزرگ و كوچك به صورت جدا و منفك از تپة اصلي مشاهده مي شود و به نظر مي رسد وسعت تپه بيش از شكل امروزي باقيمانده از آن بوده است..
این فایل یک مجموعه جامع و کامل درباره بررسی باستان شناسی و معماری تپه قلعه خان سملقان خراسان شمالی به همراه تصاویر جدید و قدیم محوطه، تصاویر اشیای فرهنگی به دست آمده، نقشه سایت، نقشه برش لایه ها، نقشه سازه های معماری، طراحی سفال و .... می باشد:
samalghan_1587412749_40048_7918_1583.zip6.24 MB |